Přeskočit navigaci

Testování uzavřeného snímače FORTiS™

Uzavřené snímače FORTiS byly podrobeny přísným testovacím programům provozu v drsných pracovních podmínkách.

Společnost Renishaw má desítky let zkušeností s konstrukcí, výrobou a provozem metrologických produktů vhodných pro provoz v drsných pracovních podmínkách, jako jsou obráběcí stroje. Tyto zkušenosti ovlivnily naše přísné testovací programy uzavřených lineárních snímačů řady FORTiS, které mimo jiné zahrnují testy na:
  • Vibrace
  • Opotřebení těsnění
  • Ochranu proti vnikání (IP)
  • Dlouhodobý provoz v prostředí stroje
  • Solnou sprchu (mlhu)
  • Chemickou odolnost
  • Pády a rázy

Sledujte dále uvedená videa testování našich produktů

Vibrace mohou působit problémy polohové stability při obrábění tvrdých kovů. Patentovaná technologie vyladěných vibračních tlumičů uzavřených snímačů FORTiS přináší špičkovou odolnost vůči vibracím do 30 g (FORTiS-S™ byl podroben souvislému testu 16 hodin při 38 g). Snímače FORTiS také vydrží náhodné vibrace konstantní ASD (Acceleration Spectral Density) do 0,9 g²/Hz mezi 55-2000 Hz a jsou unikátně chráněny proti vibracím při přirozené frekvenci snímače.

Těsnicí břity DuraSeal™ byly testovány na 14 milionů cyklů s působením jemných železných třísek a karbidového prachu smísených s mazivem. Odolný materiál DuraSeal zaručuje dlouhodobé a spolehlivé těsnění kolem čtecí hlavy, které chrání optiku snímače před znečištěním. Ztráta vzduchu snímačem je proto, v porovnání se standardními průmyslovými těsněními, o 70% nižší s výslednou vyšší životností systému.

Uzavřený snímač FORTiS byl déle než dva roky instalován v pracovním prostoru obráběcího stroje. Byl namontován s těsněními směřujícími k vřetenu a bez normálně použitých ochranných krytů, takže byl přímo vystaven každodennímu působení chladiva a třísek. Navzdory tomuto extrémnímu prostředí nedošlo k poklesu úrovně signálu, ani k viditelné degradaci.

Utěsnění uzavřeného snímače FORTiS™ odpovídá úrovni IP64 (s připojením vzduchu): Ochrana proti vnikání úrovně IPX3 a IPX4, testy proti stříkající vodě plus úroveň IP6X, testy proti částicím. Těsnicí břity DuraSeal™, poskytující vynikající utěsnění proti vodě a částicím, zamezuje vnikání vody a zhoršení výkonu.

Pro simulaci desetiletého působení solné sprchy (mlhy) na uzavřený snímač FORTiS bylo použito akcelerované testování solnou sprchou (mlhou). Testování neprokázalo zhoršení výkonu ani ztrátu strukturální integrity a produkt byl shledán odolným vůči korozi.

U všech těsnění snímače byla testována kompatibilita s celou řadou standardních průmyslových chladiv, roztoků a olejů. Při akcelerovaném testování po dobu 6 týdnů při zvýšené teplotě 57 °C byla ověřena rozměrová stabilita bez známek degradace či chemických reakcí.

Uzavřené snímače FORTiS byly podrobeny testům pádů a nárazů. Jedinečná bezkontaktní konstrukce snímačů FORTiS bez vnitřních pohyblivých součástí minimalizuje nebezpečí poškození a zvyšuje spolehlivost při dlouhé životnosti systému. Pro vyšší robustnost bez zhoršení výkonu je veškerá elektronika a optika bezpečně uzavřena v utěsněné čtecí hlavě s nerezovou stupnicí odolnou proti otřesům.