Přeskočit navigaci

Vysvětlení šesti stupňů volnosti (6DoF)

Co je 6DoF?

Každý stroj nebo pohybový systém vykazuje rozdíly mezi způsobem pohybu, pro který byl navržen a způsobem, jakým se pohybuje ve skutečnosti. V mnoha případech je plánován pohyb podél dokonale přímé linie až do přesného dosažení cílové délky.

Ve skutečnosti se však při lineárním pohybu vždy vyskytuje šest různých druhů chyb. Jedná se o následující:

  • lineární
  • horizontální přímost
  • vertikální přímost
  • rozteč
  • yaw (vybočení)
  • roll (stáčení)

V systémech s více než jednou lineární dráhou pohybu (např. tříosé CNC obráběcí stroje) se šest typů chyb v každé dráze sčítá do celkové chyby pohybu.

V průběhu výroby, a také po ní, je přesnost lineárního pohybu základem každého procesu. Tradičně bylo hlavním měřítkem při výrobě měření, kontrola a korekce lineárních chyb v dráhách lineárního pohybu.

I když však bylo možné plně odstranit lineární chyby, stále zde bylo při porovnání plánovaného a skutečného pohybu pět dalších typů chyb. Proto je, vzhledem k rostoucím požadavkům moderní výroby na přesnost, měření chyb ve všech šesti stupních volnosti mimořádně důležité.

Zjistěte více o našich řešeních

Uvedení víceosého kalibrátoru Renishaw XM-60 znamenalo skokovou změnu v měření 6DoF, což uživatelům umožňuje současné přímé měření všech šesti chyb pro libovolnou orientaci dráhy pohybu. Díky tomu je proces měření 6DoF velmi rychlý a snadný.

Měřicí systémy XM-60 a XM-600

Stejně tak Renishaw XM-60 má také další možnosti měření více stupňů volnosti.

Kalibrační hardware