Přeskočit navigaci

Diamantové doteky OPTiMUM™ pro metrologické aplikace

Diamantové doteky OPTiMUM™ pro metrologické aplikace podporují vysoce výkonné skenování v nejdrsnějším prostředí. Jejich předností je delší životnost a také přispívají ke snížení prostojů během rekalibrace a kontroly.

Proč používat doteky OPTiMUM s diamantovým povlakem?

Řada diamantových doteků OPTiMUM byla vyvinuta speciálně pro použití v metrologických aplikacích, které vyžadují doteky s dlouhou životností.

Základní výhodou kuliček s diamantovým povlakem je, že si zachovají svůj kulovitý tvar a netrpí ulpíváním materiálu nebo předčasným opotřebením během skenování abrazivních materiálů nebo měkkých slitin.

Mají tak řadu předností, včetně delší životnosti a snížení prostojů během rekalibrace a kontroly.

Kontaktujte nás

Doteky s diamantovým povlakem jsou navrhovány dle potřeb zákazníků a mohou být vyrobeny s různými velikostmi závitů a s dříky z různých materiálů.

Portfolio kuliček o průměru 1,5 mm až 8 mm nám umožňuje najít pro vás řešení vašeho metrologického zadání.

Pošlete svůj požadavek na diamantové doteky

Sledujte naše diamantové doteky OPTiMUM v akci


Zjistěte, jaké výhody vám mohou přinést diamantové doteky OPTiMUM

U většiny měřicích činností je zásadní výběr doteku. Volba použitého doteku ovlivňuje přístup k prvkům obrobku, kontrolní časy i výkonnost sondy.

Kuličky s diamantovým povlakem si zachovávají svůj kulovitý tvar a netrpí ulpíváním materiálu nebo předčasným opotřebením během skenování abrazivních materiálů nebo měkkých slitin, což je jejich základní výhodou. Mají tak řadu předností, včetně delší životnosti a snížení prostojů prostojů během rekalibrace a kontroly.

Nabídka doteků Renishaw je rozsáhlá. Podívejte se na naše stránky přesných doteků pro metrologii, kde získáte další informace.

Zamezení předčasnému opotřebení doteku

Skenování tvrdých nebo abrazivních povrchů může vést k opotřebení vzájemným třením mezi obrobkem a kuličkou doteku.

Během použití rubínového doteku pro skenování mohou nepatrné částečky zbytků z povrchu obrobku způsobit jemné poškrábání doteku i povrchu obrobku.

Kuličky diamantových doteků OPTiMUM jsou extrémně odolné vůči opotřebení a zachovávají svůj tvar i během skenování abrasivních materiálů.

Diamantový dotek OPTiMUM™ skenující karbid křemíku
Diamantový dotek OPTiMUM™ skenující hliníkový blok motoru Cosworth V10 s ocelovými vložkami válců

Žádné usazování materiálu

Během skenování měkkých povrchů, jako je například hliník, se materiál usazuje na kuličce doteku.

Během použití rubínové kuličky pro skenování hliníku se oba materiály vzájemně přitahují a materiál se přenáší z měkkého na tvrdší povrch. To znamená, že se hliník ukládá na povrchu rubínové kuličky a mění její tvar, takže je nutno dotek pravidelně vyměňovat.

U diamantových doteků OPTiMUM usazeniny materiálu ke kuličce nepřilnou a jejich nepatrné množství lze jednoduše otřít.

Náročné rozhodování související se zkouškami materiálu. Co skutečně víme?

Máme k dispozici mnoho typů materiálu kuliček, ale víme skutečně, který materiál nejlépe vyhovuje skenování?

Pro nás v Renishaw je rozhodující, aby naši zákazníci používali pro svoje skenovací aplikace správné doteky, a proto jsou pro nás materiálové zkoušky tak důležité.

Náš tým se intenzívně věnuje zkouškám s dobře známými, problémovými materiály. Pokud máte problémy se skenováním určitého materiálu, naši firemní odborníci vám mohou pomoci.

Máte problémy s ubýváním materiálu nebo opotřebením běhemi skenování titanu?

Prováděli jsme zkoušky skenování s titanovou slitinou Ti64 se standardním soustruženým povrchem.

Bylo to soustavné 5000metrové testování s rubínovými doteky, doteky z nitridu křemíku a diamantovými doteky OPTiMUM. Jednobodové skenování s měřením bodu Z každých 50 metrů stanovilo, zda dochází k ubývání materiálu nebo opotřebení.

Výsledky potvrdily, že rubínové doteky a diamantové doteky OPTiMUM byly v rámci očekávaných výkonových specifikací CMM nejlepší volbou. Nitrid křemíku začal vykazovat od začátku nízké úrovně opotřebení, které pokračovaly v celém průběhu testu.

Za těchto podmínek doporučujeme jako přijatelné řešení pro skenování jak rubínový dotek, tak diamantový dotek OPTiMUM.

Zkoušky skenování s titanovou slitinou Ti64

Máte problémy se skenováním eloxovaného hliníku?

Zkoušky skenování eloxovaného hliníku

Ve snaze o nalezení řešení jsme prováděli testy sweep skenování extrudované, obrobené a AA15 eloxované hliníkové slitiny 6082.

Šlo o nepřerušovaný test sweep skenování o délce skenu 5000 metrů s využitím rubínových doteků, doteků z nitridu křemíku a diamantových doteků OPTiMUM. Jednobodové skenování s měřením bodu Z každých 50 m pro stanovení, zda dochází k ubývání materiálu nebo opotřebení.

Všechny tři materiály vykazovaly v rámci celé vzdálenosti dobré výsledky; mírné opotřebení se ukázalo u nitridu křemíku, bylo však dobré v rámci očekávaných výkonových specifikací souřadnicového měřicího stroje.

Za těchto podmínek doporučujeme jako přijatelné řešení pro skenování rubínový dotek, dotek z nitridu křemíku nebo diamantový dotek OPTiMUM.

Máte problémy s ubýváním materiálu u hliníku 6082-T6?

Prováděli jsme zkoušky skenování s hliníkem 6082-T6.

Šlo o nepřerušovaný test sweep skenování o délce skenu 15 000 metrů s využitím rubínových doteků, doteků z nitridu křemíku a diamantových doteků OPTiMUM. Jednobodové skenování s měřením bodu Z každých 50 m pro stanovení, zda dochází k ubývání materiálu nebo opotřebení.

S diamantovým dotekem OPTiMUM jsme zjistili vynikající výkon skenování, beze změn metrologie a bez ubývání materiálu.

Za těchto podmínek doporučujeme jako přijatelné řešení pro skenování diamantový dotek OPTiMUM.

Zkoušky skenování s hliníkem 6082-T6

Zakázková výroba

Doteky s diamantovým povrchem jsou navrhovány na objednávku a mohou být vyrobeny s různými velikostmi závitů a dříky z různých materiálů. Velikost kuliček se mění podle vašich specifických požadavků od 1,5 mm až do 8 mm.

Diamantové doteky OPTiMUM jsou navrženy a vyráběny přímo v naší firmě Renishaw, což zaručuje krátký čas přípravy a vysoký standard kvality.

Všechny diamantové doteky OPTiMUM pro použití se skenovací sondou REVO® RSP2 vyrábíme a testujeme v Renishaw. To zaručuje, že parametry systému REVO pro kontrolu rezonance jsou platné její doteky.

Dokument: Diamantové doteky OPTiMUM

Přečtěte si dokument o porovnání diamantového doteku OPTiMUM s rubínovým dotekem průmyslového standardu, poukazující na rozdíl jejich opotřebení za extrémních podmínek skenování.

Stáhněte dokument

Zkoušky porovnání opotřebení mezi diamantovým dotekem OPTiMUM a standardním rubínovým ekvivalentem