Přeskočit navigaci

Nový systém výrazně rozšiřuje flexibilitu a jednoduchost kalibrace rotačních os

Na veletrhu EMO 2011 byl představen kalibrátor XR20-W, nástupce osvědčeného kalibrátoru rotačních os RX10 společnosti Renishaw. Kalibrátor RX10 umožňoval hodnocení přesnosti a opakovatelnosti vysoce přesných rotačních os více než 15 let. Kalilbrátor XR20-W je zcela nové konstrukce, včetně plně bezdrátového provozu, zajišťující zvýšenou flexibilitu, snadné používání a rychlost.

Září 2011

Modulární montáž kalibrátoru rotačních os XR20-W Kalibrátor rotačních os XR20-W se vyznačuje jedinečnou technologií ložiska a snímání vyvinutou společností Renishaw, jakož i bezdrátovou technologií Bluetooth®. Tato technologie umožnila společnosti Renishaw výrazně zmenšit velikost a hmotnost kalibrátoru XR20-W oproti odstupujícímu kalibrátoru RX10. S hmotností pouhého 1 kg dosáhl systém cíle, který má nesmírné výhody pro usnadnění použití a flexibilitu aplikací.

Samostatná montážní základna umožňuje jednoduché, rychlé a snadné centrování a upevnění, přičemž adaptéry dodané k hlavní jednotce umožňují připevnění k různým rotačním stolům a osám včetně sklíčidel a vřeten soustruhů. Kalibrátor rotačních os XR20-W obsahuje „zabudované" odrážeče se samostatnými vyrovnávacími teči na zadní straně pouzdra odrážeče. Tyto vlastnosti společně zajišťují rychlejší nastavení a minimalizují chyby vyrovnání, které mohou vést k chybám měření.

Nová jednotka je napájena dobíjecími bateriemi, které spolu s bezdrátovou technologií Bluetooth® umožňují zcela bezdrátový provoz. Rozhodujícím klíčem k usnadnění používání a k rychlosti testování je zcela nový software (dodávaný jako součást soupravy), který umožňuje rychlé nastavení testu a sběr dat. Software používá nové uspořádání a grafiku obrazovky, jakož i přednastavené šablony pro nejběžnější testy ISO a ASME a pro zjednodušené možnosti na obrazovce. Pomocí možnosti „automatická kalibrace" by i méně zkušení uživatelé měli být schopni pracovat velmi rychle.

Souprava XR20-W se dodává vrobustním kufříku systému Peli™ s prostorem pro většinu oblíbeného příslušenství. I s kufříkem je hmotnost celého systému pod 7 kg, takže se snadno přepravuje. Charakteristika je dimenzována na 1 úhlovou sekundu a všechny jednotky jsou před expedicí plně kalibrovány a certifikovány.

Při uvedení na trh je kalibrátor rotačních os XR20-W kompatibilní s laserovým systémem XL-80 společnosti Renishaw. Kompatibilita s verzemi USB laserového systému ML10 společnosti Renishaw bude brzy dostupná (a stávajícím uživatelům kalibrátoru XR20-W nabízena jako bezplatná aktualizace na požádání).

Přes mnoho dalších výhod je cena nového systému srovnatelná s dobíhajícím systémem RX10; také jsou k dispozici slevy na aktualizaci stávajícím uživatelům systému RX10, což je cenově velmi výhodné, zejména pokud uživatelé již zváží náklady na nastávající novou kalibraci nebo údržbu svého stávajícího kalibrátoru rotačních os RX10. Servisní firmy budou mít také prospěch z možnosti zvýšit ziskovost s pomocí menších rozměrů umožňujících snadnější a méně nákladnou dopravu, přičemž flexibilita a rychlost použití znamenají, že také mohou rychleji zkontrolovat více strojů a jejich různých konfigurací.

Koncoví uživatelé budou mít také prospěch ze snadného používání a z flexibility systému, protože v mnoha případech to podpoří rozhodnutí zakoupit své vlastní systémy. Na všechny kalibrátory XR20-W je poskytována záruka 3 roky, která dává kupujícím jistotu týkající se provozních nákladů.

Další informace najdete na stránce www.renishaw.cz/XR20

Okolnosti

Zjištění stavu obráběcího stroje ještě před začátkem obrábění a následná kontrola obrobku po dokončení procesu může významně omezit zmetkovost i neplánované odstávky stroje, což má přímý vliv snížení výrobních nákladů.

Včasná detekce chyb pomocí kalibrátoru rotačních os XR20-W umožňuje dosáhnout optimální přesnosti stroje, což je základ pro jakékoli následné obráběcí operace. Informace lze také využít ke stanovení trendu přesnosti a k efektivnímu plánování údržby a oprav.

S rozšířením a zavedením norem pro systémy jakosti, např. ISO 9000 a se zaváděním programů „Šest Sigma“ roste potřeba definovat a měřit faktory způsobilosti procesů. Ty vyvolávají potřebu určit a měřit faktory výkonnosti procesů. Spolu s dalšími řešeními pro měření a ověřování od společnosti Renishaw (laserový interferometr XL-80, bezdrátový systém ballbar QC20-W a systém AxiSet Check-Up) nabízí kalibrátor XR20-W praktické řešení těchto potřeb.

S ohledem na tisíce těchto výrobků (a jejich předchůdců) používaných výrobci a distributory obráběcích strojů, koncovými uživateli a firmami provádějícími servis a údržbu po celém světě je společnost Renishaw zavázána podporovat a rozšiřovat tyto výrobky a k nim nabízené služby,což zajišťuje, že vedoucí postavení společnosti Renishaw v této oblasti bude prodlouženo.

Značka a logo Bluetooth jsou vlastnictvím společnosti Bluetooth SIG, Inc. Každé použití těchto značek společností Renishaw plc podléhá licenci.  Ostatní ochranné známky nebo obchodní názvy patří svým odpovídajícím vlastníkům.

Materiály ke stažení

  • Tiskové zprávy: XR20-W

    Kalibrátor XR20-W společnosti Renishaw je nástupcem osvědčeného kalibrátoru rotačních os RX10, který umožňoval hodnocení přesnosti a opakovatelnosti vysoce přesných rotačních os více než 15 let. Kalibrátor XR20-W je zcela nové konstrukce, která nabízí vyšší flexibilitu, snadné používání a rychlost plus výhody zcela bezdrátového provozu.

    [59kB]

Na všechny obrázky a texty se vztahuje autorské právo společnosti Renishaw

Registrace k odběru nových zpráv

Zaregistrujte se k pravidelnému odběru nových zpráv vydávaných společností Renishaw