Přeskočit navigaci

Kontrolní systém Renishaw Equator™ zvyšuje produkci významného výrobce v leteckém průmyslu

Společnost Senior Aerospace Weston potřebovala zvýšit efektivitu rozměrové kontroly obráběných dílců. Obrátila se tedy na odborníky společnosti Renishaw, kterí jí nabídli řešení v podobě špičkového kontrolního systému Equator™. Kontrolní systém Equator zkrátil dobu kontroly jednoho dílce přibližně o 75 % a navíc nabídl sledovatelnost vyráběných komponent.

Pozadí

Společnost Senior Aerospace Weston je předním dodavatelem široké škály složitých přesně obráběných součástí a komponent zejména pro dopravní letouny. Z produkce výrobního závodu v Earby ve Velké Británii je 95 % výroby určeno pro letadla Airbus, zejména modely A320 a A321, ale také A330, A380 a A350.

Většina dílů jsou důležité komponenty draku letadla (křídlo a trup) a patří sem vše, od malých dílů o velikosti 50 mm až po rozměrné dílce typu pylon motorové gondoly nebo součásti podvozku letadla.

Úkol

Měření některých komplexních dílců trvala s použitím stávajících souřadnicových měřicích strojů společnosti Senior Aerospace Weston více než 10 minut. Kapacita souřadnicových měřicích strojů navíc začala být limitujícím faktorem pro výrobní provoz. Za účelem vyřešení tohoto problému zavedla společnost různé metody ručního měření pomoci tradičních měřidel a jednoúčelových přípravků. Účinky takových opatření však byly jen velmi omezené.

S rostoucími požadavky zákazníků uznali manažeři společnosti Senior Aerospace Weston, že je nutné najít řešení pro měření dílců již v průběhu obrábění, aby výroba byla efektivnější bez kompromisů v kvalitě produkce.

Andy Wright ukazuje jeden z osmi dílců, které společnost Senior Aerospace Weston aktuálně měří pomocí systému Equator

Doba kontrolního cyklu se zkrátila o 75 %. Dříve se provádělo ruční měření a zaznamenávalo se na papír. Nyní máme plně elektronické zprávy s každým zaznamenaným rozměrem. K dispozici máme také trendové křivky, díky kterám můžeme snadno identifikovat potenciální oblasti pro zlepšení našeho výrobního procesu.“

Senior Aerospace Weston (UK)

Řešení

„Oslovili jsme společnost Renishaw, kde nám navrhli použít kontrolní systém Equator, který je z hlediska rychlosti o úroveň výše oproti tradičnímu tříosému souřadnicovému měřicímu stroji,“ vysvětluje programátor souřadnicových měřicích strojů Andy Wright.

Kontrolní systém Equator je flexibilní kontrolní systém, navržen specificky pro snadné, rychlé a opakovatelné měření. První Equator byl ve výrobním závodě v Earby nainstalován v lednu 2018.

„Máme 70 dílců, které jsou vhodné pro kontrolní systém, takže zde existuje vysoký potenciál využití tohoto zařízení,“ říká pan Wright, na kterého také zapůsobila snadnost používání systému. „Máme 70 dílců, které jsou vhodné pro kontrolní systém, takže zde existuje vysoký potenciál využití tohoto zařízení,“ říká pan Wright, na kterého také zapůsobila snadnost používání systému.

Dalším faktorem úspěchu projektu byla podpora prodeje a aplikací od společnosti Renishaw: „Podpora, kterou dostáváme, je prvotřídní,“ říká pan Wright. „Společnost Renishaw velmi rychle reaguje na veškeré dotazy a skoro máme pocit, jako by nám byl přidělen náš vlastní speciální tým zajišťující podporu.“

Klíčovou součástí týmu podpory pro společnost Senior Aerospace Weston je Ed Clarke, aplikační technik Renishaw, který dodává: „Každému zákazníkovi s projektem na klíč poskytujeme trvalou podporu ve všech fázích jeho projektu. V případě jakýchkoli dotazů může zákazník přijít přímo k nám a získat potřebnou podporu.“

Výsledky

Jedním z dílců kontrolovaných ve společnosti Senior Aerospace Weston pomocí kontrolního systému Equator je titanový díl určený pro vedení klapky křídla pro letadla Airbus.

„Několik let jsme se opakovaně snažili najít řešení pro lepší a rychlejší kontrolu tohoto dílce. Všechna řešení ale vždy selhala kvůli složitosti dílce a velmi těsným tolerancím,“ připouští pan Wright. „Teprve Equator nám umožnil dosáhnout takového stavu, kdy jsme schopni tento složitý dílec měřit přesně a opakovatelně. Kontrolní systém Equator měří na tomto konkrétním dílci přibližně 25 různých prvků a celkem to zabere pouhých 90 sekund.“

„Doba měření v průběhu cyklu byla výrazně zkrácena a naši operátoři nyní prostě zkontrolují výsledek měření,“ říká pan Wright. „Doba kontrolního cyklu se zkrátila o 75 %. Dříve se provádělo ruční měření a zaznamenávalo se na papír. Nyní máme plně elektronické zprávy s každým zaznamenaným rozměrem. K dispozici máme také trendové křivky, díky kterám můžeme snadno identifikovat potenciální oblasti pro zlepšení našeho výrobního procesu.“

Systém Equator při programování nového dílce

Dokumenty ke stažení

  • Případová studie:  Kontrolní systém Renishaw Equator™ zvyšuje produkci významného výrobce v leteckém průmyslu