Přeskočit navigaci

Guardian zachraňuje životy s využitím kompaktní a spolehlivé technologie

První zákon robotiky s Isaaca Asimova, spisovatele science fiction, postuluje:„Robot nesmí dopustit, aby člověku bylo ublíženo nebo k tomu došlo jeho nečinností.“ V roce 1942, kdy autor tato slova napsal, optimisticky předpokládal, že roboti budou mít svědomí a cit podobný lidskému. Jeho vize budoucích „humanoidních“ mechanických služebníků se stala skutečností a roboti pomáhají každý den chránit a zachraňovat lidské životy i když postrádají lidský cit a vědomí sebe sama.

Jen pro formální přesnost, firma AB Precision (ABP), nazývá svůj Guardian (Strážce) raději MROV z anglického Miniature, Remotely Operated Vehicle než robot. Zanechme však slovíčkaření, a věnujme se raději čtyřpásovému kloubovému stvoření této inženýrské firmy z anglického Poole(hrabství Dorset). Tento neuvěřitelně obratný a velmi snadno ovladatelný robot čerpá informace o poloze svých „končetin z 10-ti bezkontaktních magnetických snímačů Renishaw, které jeho řídící jednotce poskytují absolutní polohovou zpětnou vazbu. Operátor v bezpečné vzdálenosti od jakéhokoli nebezpečí má dokonalý přehled o situaci v okolí robota díky přímému přenosu okolí robota čtyřmi otočnými kamerami.

„Vozidlo má několik nezávisle pohyblivých částí“, říká Cindy Barfoot, manažer projektu Explosive Ordnance Disposal (EOD) v ABP. „ Dokonce i jeho základní deska je otočná. Může se také zvedat, snižovat, prodlužovat, zkracovat, natáčet svá ramena, včetně natáčení kamer nebo palubních zbraní, které se mohou pohybovat nezávisle na poloze kamery“. Guardian umí stoupat po schodech, snížit se tak, aby mohl nahlédnout pod nebo do auta, případně „stoupnout si na špičky“ a dosáhnout až do výšky 2,6m. Robot umožňuje obousměrný přenos zvuku a je i dostatečně úzký, aby mohl překonat schody do letadel nebo vlaků.

Prostorová orientace

Snímače Renishaw neustále informují řídící jednotku robota o poloze jeho ramen a pohybového mechanismu, díky čemuž může speciální software zabránit kolizi částí zařízení mezi sebou. Snímače Renishaw neustále informují řídící jednotku robota o poloze jeho ramen a pohybového mechanismu, díky čemuž může speciální software zabránit kolizi částí zařízení mezi sebou. Guardian nemá možnost sebepozorování, ale dík snímačům Renishaw je jeho prostorové vnímání na takové úrovni, jak jen u elektromechanického systému může být. Nigel Peter je v ABP zodpovědný za výběr komponent Renishaw.

„Snímání úhlové polohy je u Guardianu řešeno magnetickými snímači Renishaw AM512. Používáme také magnetické vysokorychlostní modulární snímače RMB20 ve formě desky plošného spoje. Toto provedení nám velmi usnadňuje zástavbu do zařízení.“

Všechny snímače Renishaw jsou dostatečně miniaturní pro aplikace, kde jsou rozměry kritické, ale zároveň dostatečně odolné a spolehlivé – důležité parametry pro vozidlo navržené pro použití v nehostinném a korozívním prostředí.

„Snímače lze velmi snadno připojit na naši sběrnici,“pokračuje pan Peter, „a protože jsou bezkontaktní, poskytují plynulou zpětnou vazbu po celých 360º. Snímač AM512 je namontován přímo na desce řízení, nepotřebujeme tedy žádnou kabeláž, což zvyšuje spolehlivost a snižuje cenu aplikace.“

Encoder - AB Precision - kontrolu auto

Ramena nesou různé akční členy včetně vysokotlakového vodního paprsku a rentgenu

Výsledkem tohoto přístupu je dálkově řízené zařízení s prostorovým sledováním okolí schopné nést a používat v závislosti na účelu různé nástroje a zbraně. V situacích, kdy je předpokládáno použití výbušnin, je robot vybaven vysokotlakým vodním paprskem, který zneškodní výbušné zařízení.

„Vysokotlaký vodní paprsek je použit pro zneškodnění řídících obvodů bomby, bez porušení kriminalistických stop. Jednoho robota můžeme vystrojit až čtyřmi typy zneškodňovacích zařízení nebo zbraní. Pro práci v biologicky nebo nukleárně kontaminovaném prostředí lze namísto zbraní nasadit snímače nebo manipulátory.“

Firma ABP do nového robota promítla všechny zkušenosti získané z předchozího, velmi úspěšného, typu Cyclops – který byl neoddiskutovatelně inspirací pro všechny podobné roboty navržené v Evropě v průběhu posledních bezmála 20 let.

„Rozhodli jsme se navrhnout nový typ úplně od základů,“ říká pan Peter. Kromě jiného Guardian vypadá také zcela jinak než Cyclops nebo podobná zařízení. Jeho hladká a velmi kvalitní povrchová úprava však není jen marketingovým tahem. Umožňuje snadné a rychlé odmoření po použití robota v zamořeném prostředí. Pan Peter pokračuje:“ Expert na manipulaci s výbušninami v našem týmu nám pomohl vtělit do návrhu tohoto robota tolik užitečných vlastností, kolik jen bylo možno. Jsme schopni dokonce zařízení uživateli přizpůsobit na míru. Například někteří operátoři chtějí mít dálkovou řídící jednotku umístěnou v batohu.“

V Asimovově novele se první zákon robotiky stal filozofickým základem planety Gaia, fiktivní planety s kolektivním svědomím: Gaia nesmí ohrožovat život nebo svojí nečinností nechat život ohrozit. Nahraďte planetu Gaia firmou AB Precision a získáte základní filosofii oddělení EOD. Guardian se jeví jako velmi příhodné jméno pro ztělesnění těchto vlastností Jeho existence bude chránit a zaručovat bezpečnost mnoha životů.