Přeskočit navigaci

Absolutní snímač pro každou příležitost

Yeti se stal legendou. Slyšel o něm snad každý z nás. Spojuje schopnost existence v nejdrsnějších podmínkách se schopnosti unikat pozornosti.

25. březen 2013

LMA10 absolute linear magnetic encoderYeti se stal legendou. Slyšel o něm snad každý z nás. Spojuje schopnost existence v nejdrsnějších podmínkách se schopnosti unikat pozornosti.

Představte si snímač polohy, o kterém nevíte, že existuje, navzdory velmi drsným podmínkám, ve kterých pracuje nějaké zařízení. Takového yettiho mezi snímači. Přežije olej, prach, vibrace, zasypání pilinami atd.

Připravili jsme lineární snímač polohy LMA a pokusili se mu vdechnout výše uvedené schopnosti. LMA je bezkontaktní lineární absolutní snímač polohy. Nemusí se najíždět na počáteční polohu při každém startu zařízení. V případě výpadku napájení má řídicí jednotka ihned informaci o poloze jednotlivých akčních členů. Pracuje rychle a spolehlivě.

Konstrukce

Snímač sestává ze snímací hlavy s integrovanou elektronikou pro zpracování signálu. Samolepicí stupnice slouží jako nosič polohové informace. Elektronika čtecí hlavy přeměňuje rastr magnetického pole stupnice na absolutní informaci o poloze. Snímací hlava má subtilní rozměry 52 x 16 x 17 mm a krytí IP67. Velmi rychle se seřizuje díky širokým montážním tolerancím. Stupnice se montuje nalepením.

Snímač LMA je mimořádně spolehlivý díky bezkontaktní konstrukci spojené s absolutním principem měření a vestavěným kontrolním postupům. Bezkontaktní konstrukce eliminuje vliv tření, zabraňuje opotřebení a současně snižuje hysterezi, takže zařízení je přesné i při vysokých rychlostech a zrychleních. Kontrolní algoritmy ověřují v reálném čase například kvalitu magnetizace stupnice, seřízení čtecí hlavy, překročení rychlosti apod. Tento postup zaručuje soustavnou kvalitu poskytované polohové informace a tím i bezpečný provoz aplikace, kde je snímač instalován.

Parametry

Unikátní absolutní kód stupnice může být až 16,2 m dlouhý. Přesnost stupnice je ±40 µm/m. Snímač dosahuje rozlišení od 1,953 µm až do 0,244 µm při rychlosti čtení od 14 m.s-1 do 1,75 m.s-1 při nejvyšším rozlišení. Díky krátkým reakčním časům kratším než 1 µs je LMA vhodný i pro rychlé řídicí smyčky.

Komunikace

Snímač komunikuje v protokolu BISS nebo SSI s pevnou délkou slova 26 bitů. Tato délka je nezávislá na rozlišení. Pro nižší rozlišení než 0,244 µm jsou nižší bity nastaveny na High a mohou být zanedbány. Maximální MA frekvence je 5 MHz při délce prodlevy (latency time) 0,8 µs.

Magnetické snímače LMA jsou spolehlivým řešením absolutní polohové a rychlostní zpětné vazby pro náročné aplikace na montážních linkách v automobilovém průmyslu a elektrotechnickém průmyslu – např. polohování robotů, zpětnou vazbu dřevoobráběcích strojů, lékařských zařízení, balicích strojů, strojů pro řezání vodním paprskem, laserem, strojů na zpracování plastů atd. Po instalaci se na ně může prostě zapomenout a pouze spolehlivá funkce zařízení prozradí jejich existenci.

Společnost RLS

Společnost RLS (Rotary and Linear Motion Sensors) je členem skupiny Renishaw. Vyvíjí, vyrábí a dodává rotační a lineární systémy odměřování polohy pro jakékoliv průmyslové aplikace. Od začátku své existence se RLS zaměřuje na zpětnou vazbu pohybových a polohovacích systémů v průmyslu. Společnost RLS se postupně vyprofilovala na experta v oblasti magnetických snímačů a systémů, zatímco mateřská společnost Renishaw se soustřeďuje na optické snímače.

Odměřovací systémy Renishaw kombinují zkušenosti a znalosti konstruktérů s inovativními myšlenkami, které reagují na přání zákazníků Renishaw z celého světa.

Více informací najdete na http://www.mmspektrum.com/clanek/absolutni-snimac-pro-kazdou-prilezitost.html

Na všechny obrázky a texty se vztahuje autorské právo společnosti Renishaw

Nové zprávy

Zaregistrujte se k pravidelnému odběru nových zpráv vydávaných společností Renishaw