Přeskočit navigaci

Vysoce výkonné úhlové snímače pro obráběcí stroje

Rychleji a přesněji, s lepšími výsledky při tvarovém obrábění a povrchových úpravách. Rotační snímače Renishaw poskytují precizní polohovou zpětnou vazbu ve špičkových strojích.

Absolutní optický snímač RESOLUTE™ s rotačním kroužkem REXARESOLUTE™ poskytuje všechny výhody pravého absolutního snímače. To znamená, že zjistí absolutní polohu okamžitě po zapnutí, takže stroj zná přesnou orientaci osy a komutačního úhlu motoru bez najetí do referenčního bodu (datum). Toto je zvlášť užitečné v případě rotačních (momentových) motorů pro přímý pohon a přechodu na přímou zpětnou vazbu snímače na rotačních osách s ozubeným převodem.

Co Vám snímače RESOLUTE™, SiGNUM™ a TONiC™ přinesou?

SR on RESMRESOLUTE, SiGNUM a TONiC pomáhají dosáhnout optimálního výkonu při práci s nástroji ve strojích předních světových výrobců:

  • lepší kvalitu povrchu
  • vyšší přesnost
  • vyšší produktivitu
  • nižžší generování a hromadění tepla
  • vyšší zesílení polohové smyčky na osách s přímým pohonem
  • jednodušší konstrukci osy
  • nižší pořizovací náklady

Snímače RESOLUTE, SiGNUM a TONiC dosahují těchto lepších výsledků díky dvěma hlavním přednostem, jež mohou nabídnout oproti klasickým uzavřeným snímačům.

Díky bezkontaktní konstrukci se se u nich nevyskytuje axiální vůle, kroucení hřídele a jiné mechanické chyby způsobující hysterezi, s niž se potýkají klasické uzavřené snímače.

Čtecí hlava TONiC™ na rotačním kroužku RESM Snímače SiGNUM a TONiC používají technologii dynamické úpravy signálu včetně funkcí Auto Gain Control, Auto offset Control a Auto Balance Control, pomocí nichž vzniká výjimečně čistý výstupní signál. Chyba interpolace (SDE) díky tomu činí max. ±30 nm (±0,06 vteřiny na 206 mm Ø RESM). Snímač RESOLUTE používá vyspělou optiku, která udržuje chybu interpolace SDE v rozmezí ±40 nm (±0,08 vteřiny na 209 mm Ø RESA).

Co z toho plyne? Podstatné snížení kolísání rychlosti a lepší výsledky tvarového obrábění.

Pro osy s vysokým rozlišením, jež vyžadují mimořádnou přesnost řízení, nabízí Renishaw také varianty snímačů SiGNUM a TONiC se sníženou hladinou šumu a redukovaným kolísáním signálu, které zlepšuje polohovou stabilitu. Snímač RESOLUTE vykazuje velmi nízký šum (kolísání signálu) < 10 nm RMS.

Absolutní snímač RESOLUTE i přírůstkový snímač SiGNUM nabízejí celou řadu velmi přesných stupnic, jejichž předností je snadná integrace a rychlá, jednoduchá instalace. Lineární snímače přitom vykazují přesnost až ±1 µm, úhlové snímače až ±1 vteřinu.