Přeskočit navigaci

RESOLUTE™ absolutní odměřovací systém s rotační (úhlovou) prstencovou stupnicí RESA30

Charakteristické vlastnosti

  • Sériové interfacy: BiSS® C, FANUC, Mitsubishi, Panasonic, Siemens DRIVE-CLiQ®, Yaskawa
  • Rozměry čtecí hlavy: 36 × 16,5 × 17,2 mm
  • Rozlišení až 32 bitů/ot při 36 000 ot/min
  • přesnost systému ±0,52 - 5,49 úhlových vteřin
  • Dodává se i verze pro vakuové prostředí, s rozšířeným teplotním rozsahem a verze s bočním vývodem kabelu

Výhody

  • Nízkoprofilový prstenec s velkým vnitřním průměrem pro snadnou instalaci
  • Vynikající řízení pohybu
  • Mimořádná odolnost vůči nečistotám
  • Široké nastavovací tolerance
  • Kolísání (jitter) signálu nižší než 10 nm RMS zlepšuje polohovou stabilitu
  • Chyba interpolace lepší než ± 40 nm zajišťuje plynulé řízení rychlosti
  • Volitelný Advanced Diagnostic Tool
Transparentní místo pro webové upoutávky

Co je RESOLUTE?

RESOLUTE je absolutní optický odměřovací systém s jemnou roztečí rysek stupnice. Excelentní odolnost vůči nečistotám a impozantní parametry otevírají nové možnosti pro polohovou zpětnou vazbu. Jedná se o první absolutní snímač na světě se 32bitovým rozlišením při 36 000 ot/min. Díky mimořádně nízké hodnotě chyby interpolace (SDE) a nízkého kolísání signálu (jitter) překonává tento rotační odměřovací systém všechny ostatní ve své třídě.

Co je prstenec RESA30?

RESA30 je jednodílný kroužek z nerezové oceli s absolutním dělením stupnice vyznačené přímo na obvodu. Dodávají se dvě verze se širokou nabídkou rozměrů (Ø52 mm až Ø550 mm). Prstence v provedení ‘A' nabízejí vynikající přesnost instalace a jejich vnitřní otvor je opatřen kuželovým profilem, který zpřesňuje vystředění při instalaci, snižuje nároky na přesnost ostatních komponent mechanismu a eliminuje házení po instalaci. Dodávají se také tenké prstence profilu ‘B' s nízkou hmotností a setrvačností. Obě verze prstence 'A' i 'B' mají velký vnitřní průměr pro snadnou integraci. Díky bezkontaktní konstrukci se u nich nevyskytuje axiální vůle, kroucení hřídele a jiné mechanické hysterezní chyby, s nimiž se potýkají klasické uzavřené snímače.

Proč si zvolit tento odměřovací systém?

Snadné hledání závad a servis

Advanced Diagnostic Tool ADTa‑100 získává komplexní data v reálném čase ze čtecích hlav snímače RESOLUTE™ (označených symbolem ADT). Informace se zobrazují prostřednictvím uživatelsky přátelského rozhraní softwaru ADT View. Zatímco pro ustavení snímače ve většině případů vyhovuje vestavěna nastavovací LED, software ADT slouží jako pomůcka při náročnějších instalacích. ADT může rovněž hlásit výkon snímače a pomáhat při hledání závad systému pro zamezení dlouhým prostojům stroje.

Vynikající řízení pohybu

Špičková přesnost snímače RESOLUTE je výsledkem důmyslného, spolehlivého a naprosto principu funkce. Základem je jednostopé měřítko se jmenovitou roztečí rysek 30 µm v provedení podobném čárovému kódu. Čtecí hlava RESOLUTE snímá díky důmyslné optické konstrukci téměř okamžitý obraz této stupnice. Sejmutý obraz po zpracování umožňuje jedinečnou identifikaci pozice při rychlosti až 100 m/s. Systém umožňuje definovat polohu s rozlišením menším než 1 nm (1 miliardtina metru), se značně nízkým šumem (jitter < 10 nm RMS) a nízkou chybou interpolace (SDE, chyba rozteče mřížky stupnice) jen ± 40 nm. Tím je zajištěna vynikající přesnost zpětné vazby snímače, plynulejší řízení rychlosti a mimořádně pevná polohová stabilita.

Široké nastavovací tolerance

Snímač RESOLUTE nevyužívá konvenční technologii s dvojitou optikou (jednou přírůstkovou, druhou absolutní), která trpí sobě vlastními problémy s fázovým posunem při malém úhlovém vybočení čtecí hlavy. Tento absolutní snímač se naopak vyznačuje absolutní optickou stupnicí s jednou dráhou a v jednom kódu slučuje informace o absolutní poloze i fázovém posunu. Tato technologie poskytuje snímačům RESOLUTE daleko širší tolerance nastavení (tolerance vybočení ±0,5°) pro rychlou a snadnou instalaci a vynikající dlouhodobou spolehlivost, i když se po určité době osy pohybu usadí nebo posunou. Instalaci a diagnostiku dále usnadňuje zabudovaná nastavovací dioda na čtecí hlavě.

Volitelný externí interface

Externí interface Siemens DRIVE-CLiQ

  • Je nutné pro sériový interface Siemens DRIVE-CLiQRozhraní DRIVE-CLiQ pro použití se skutečně absolutním optickým snímačem RESOLUTE
  • dodává se také se duálním vstupem pro velmi přesné rotační systémy se zdvojenou čtecí hlavou
  • Zobrazuje alarmy komunikace
  • Duplikuje stavovou LED diodu čtecí hlavy

Pro další dodávané sériové interfacy není externí interface nutný.

Volitelný Advanced Diagnostic Tool ADTa-100

Vyspělý diagnostický nástroj ADTa‑100

Čtecí hlavy RESOLUTE (označené symbolem ADT) jsou kompatibilní se softwarem Advanced Diagnostic Tool ADTa-100 a ADT View. Tyto nástroje poskytují komplexní zpětnou vazbu v reálném čase výhodnou při problematických instalacích a diagnostice. Intuitivní software lze použít pro:

  • Dálkovou kalibraci
  • Optimalizaci signálu v celé délce osy
  • Digitální výstup pozice snímače (vzhledem ke stupnici)
  • Export a ukládání dat
  • Nastavení nuly

Sériové interfacy

Sériové interfacyPopisKompatibilní produkty
BiSS C

Renishaw je kompatibilní s otevřeným protokolem BiSS C pro absolutní snímače. BiSS je vysokorychlostní sériový interface, velmi vhodný pro dynamické osy vyžadující vysokou akceleraci, velmi plynulé řízení rychlosti, vynikající opakovatelnost a robustní polohovou stabilitu.
RESOLUTE s BiSS, který se dodává ve verzi lineárního i rotačního (úhlového) snímače, je kompatibilní se širokou škálou standardních průmyslových řídicích systémů, pohonů, DRO a PC karet čítačů.

Stránka produktů kompatibilních s protokolem BiSS C

FANUC

RESOLUTE se sériovým interfacem FANUC (α a αi) se dodává pro rotační a lineární aplikace.
RESOLUTE má mnoho výhod pro vysokovýkonné obráběcí stroje, které používají řídicí systémy FANUC. Vysoká rychlost, odolnost a spolehlivá čistě sériová komunikace, vynikající výkon při konturovacím obrábění a vyšší tuhost pohonů. Navíc se díky bezkontaktní konstrukci u nich nevyskytují axiální vůle, kroucení hřídele a jiné hysterezní chyby, s nimiž se potýkají klasické uzavřené snímače.

Není k dispozici


Mitsubishi

RESOLUTE vybavený sériovým interfacem Mitsubishi je k dispozici pro rotační a lineární aplikace. RESOLUTE je kompatibilní se servopohony řady J4 a J5 a s pohony MDS-D2/DH2/DM2/DJ pro obráběcí stroje.

Není k dispozici

Panasonic


RESOLUTE vybavený sériovým interface Panasonic je k dispozici v lineárním a rotačním provedení. Je kompatibilní s budiči řady A5 a A6 a poskytuje opakovatelnou zpětnou vazbu s vysokým rozlišením pro lepší řízení serva a rychlosti.

Není k dispozici

Siemens DRIVE-CLiQ

Snímač RESOLUTE vybavený sériovým interfacem Siemens DRIVE-CLiQ je k dispozici (s použitím externího interfacu) pro lineární a rotační aplikace. Siemens DRIVE-CLiQ je inovativní výkonný komunikační interface pro spojení snímače odměřovacího systému s pohony SINUMERIK a SINAMICS.

Není k dispozici

Yaskawa

RESOLUTE se sériovým interfacem Yaskawa se dodává v rotační a lineární podobě a je kompatibilní se SERVOPACKy Sigma-5 a Sigma-7.

Není k dispozici

Všechny podrobnosti viz katalogový list.

Technické parametry

Etalon v měření

Jednodílný nízkoprofilový absolutní kódovaný kroužek z nerezové oceli 303 / 304 se standardním průřezem „A“ s kuželovým vnitřním průměrem nebo s průřezem „B“ s nízkou setrvačností

Rozměry čtecí hlavy (DxŠxV)

36 mm x 16,5 mm x 17,2 mm

Rozteč stupnice

Jmenovitá 30 µm

Vnější průměr kroužku

52 mm až 550 mm

Součinitel tepelné roztažnosti měřítka při 20 °C15,5 ±0,5 μm/m/°C

Přesnost systému*

± 5,49 až ± 0,52 úhlové vteřiny (v závislosti na průměru kroužku)

Maximální rychlost

(Podrobnosti viz katalogový list)

36 000 ot/min (na kroužku 52 mm)

Sériové interface†



BiSS C, FANUC, Mitsubishi, Panasonic, Siemens DRIVE-CLiQ

Rozlišení

BiSS C: 18bitové, 26bitové a 32bitové

FANUC: 23 bitů a 27 bitů

Mitsubishi 2vodičový: 23 bitů

Mitsubishi 4vodičový: 23 bitů a 27 bitů

Panasonic: 23 bitů a 32 bitů

Siemens DRIVE-CLiQ**: 26 bitů a 29 bitů

Yaskawa (rotační servomotory): 24 bitů

Yaskawa (řízení s plně uzavřenou smyčkou): 23bitové, 26bitové a 30bitové

Chyba interpolace (SDE)

±40 nm

Elektrické připojení

Délky kabelů až 10 m s konektory typu D (9 kolíků nebo 15 kolíků), volný přívod, kompatibilní konektor FANUC, LEMO a M12

Napájení

5 V ± 10 %, 250 mA při 5 V (ukončeno)

Vibrace (provozní)

300 m/s2 max při 55 Hz až 2000 Hz

Nárazy (neprovozní)

1000 m/s2, 6 ms, ½ sinusoida

Rozsah pracovních teplot

0 °C až +80 °C

Krytí

IP64

Všechny podrobnosti viz katalogový list.

* Přesnost systému je součet chyby dělení stupnice a chyby interpolace (SDE). Přesnost dělení je maximální rozdíl mezi úhlem změřeným jednou čtecí hlavou a skutečným otočením snímače po nanesení stupnice. Rušivé vlivy při aplikaci, např. výstřednost, nejsou zahrnuty.

Další sériové interfacy jsou průběžně doplňovány.

**Specifikace pro DRIVE-CLiQ viz katalogový list RESOLUTE Siemens DRIVE-CLiQ