Přeskočit navigaci

Přírůstkové optické lineární a rotační snímače nyní nabízejí rozlišení 1 nm a velmi nízký šum signálu polohy

Společnost Renishaw, přední světový dodavatel technologie měření a snímání veličin, představuje nové verze přírůstkových snímačů polohy s rozlišením 1 nm a 2 nm, ve své úspěšné řadě TONiC™

Lineární snímač TONiC™ s rozhraním, stupnice RSLM a RGSZ Společnost Renishaw, přední světový dodavatel technologie měření a snímání veličin, představuje nové verze přírůstkových snímačů polohy s rozlišením 1 nm a 2 nm, ve své úspěšné řadě TONiC・. Nové snímače s vyšším rozlišením jsou k dispozici v lineární a rotační verzi a jsou tvořeny standardní čtecí hlavou TONiC a novým rozhraním Ti20KD (1 nm) nebo Ti10KD (2 nm), které používá vysoký stupeň interpolace pro dosažení velmi jemného rozlišení. Kromě toho bylo optické řešení s nízkým šumem TONiC zkombinováno s moderním způsobem filtrování a bylo tak vytvořeno rozhraní Ti20KD / Ti10KD, které snižuje chvění (šum na poloze) na neuvěřitelně nízkou hodnotu pouhých 0,51 nm.

Výrazně vylepšená stabilita signálu polohy

Graf typického chvění na poloze pro přírůstkový snímač TONiC™ (čtecí hlava T1000 s rozhraním Ti20KD) Snížené chvění a zvýšené rozlišení zajišťují, že snímač poskytuje výrazně lepší stabilitu signálu polohy a řízení rychlosti v nízkých otáčkách. Toto vylepšení je dalším doplňkem výhod dynamického zpracování signálu, které je standardní funkcí u všech čtecích hlav TONiC.

Díky tomu nabízejí přírůstkové snímače TONiC s rozlišením 1 nm a 2 nm  veškeré výhody snímače s roztečí dělení 20 mikronů, například snadné nastavení, vyšší robustnost a vynikající odolnost proti znečištění, avšak přesto dokáží dosahovat takových parametrů rozlišení a šumu, kterými se jinak vyznačují snímače s mnohem jemnější roztečí dělení stupnice.

K dispozici jsou různé stupnice lineárních a rotačních stupnic

Lineární verze snímačů TONiC se dodává s celou řadou různých provedení měřítek. RGSZ je nejnovější provedení široce rozšířené pozlacené páskové stupnice od společnosti Renishaw, která se nyní dodává s integrovanými optickými referenčními značkamiIN-TRAC™. Stupnice RELM Invar® nabízejí „nulovou“ tepelnou roztažnost a přesnost ±1 µm na délce až 1130 mm, přičemž pro dlouhé osy vykazují významně vyšší robustnost než skleněné stupnice srovnatelné přesnosti. Stupnice z nerezové oceli RSLM mají celkovou přesnost ±4 µm na délce 5 m, a jsou k dispozici v délkách až 10 m. Kromě výše zmíněných stupnic se pro mimořádně rychlou montáž dodává nový montážní systém FASTRACK™ s nízkoprofilovou páskovou stupnicí RTLC s přesností ±5 µm/m.

Bohatá je také nabídka rotačních (úhlové) snímačů s prstencovými stupnicemi RESM v široké škále standardních průměrů od 52 mm do 550 mm; kromě toho jsou k dispozici ještě větší průměry. V případě požadavku na ještě vyšší přesnost je v nabídce prstencová stupnice REXM celkovou přesnost po instalaci vyšší než ±1 oblouková sekunda u snímačů s průměrem větším než 100 mm, pokud jsou použity s dvojitou čtecí hlavou.

Rozhraní byla pojmenována podle jejich stupně interpolace: Ti20KD označuje digitální interpolaci 20k (post-kvadratura), což se rovná rozlišení 1 nm.

Jak je tomu u všech přírůstkových snímačů Renishaw, také model TONiC má podporu globální prodejní a podpůrné sítě. Kromě toho produkt vyhovuje nejpřísnějším normám pro životní a pracovní prostředí a splňuje požadavky směrnic WEEE a RoHS.

Invar® je registrovaná ochranná známka společnosti Arcelor Mittal.

Další informace o systému snímače TONiC